Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nde yer alan öğrenci kabul ve kayıt şartları geçerli olacaktır. Bu doğrultuda Önerilen Turizm İşletmeciliği II. öğretim tezsiz yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların bir lisans diplomasına veya Yükseköğretim Kurulunca denkliği kabul edilmiş bir lisans diplomasına veya geçici mezuniyet belgesine sahip olmaları gerekir. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliğine göre Sosyal Bilimler Enstitü’sünün tezsiz yüksek lisans programlarına başvurularda; tezsiz yüksek lisans programlarına başvuran adaylarda ALES puanının aranmadığı durumda sıralama lisans mezuniyet not ortalamaları dikkate alınarak en yüksek puandan başlanarak yapılır. Bu doğrultuda açılan kontenjan dâhilindeki en yüksek puandaki örenciler bu sıralama doğrultusunda kayıt hakkı kazanırlar. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre; Tezsiz yüksek lisans programını normal tamamlama süresi asgari bir buçuk yıl (3 yarıyıl) azami süre üç yıldır. (altı yarıyıl). İlgili yönergeye göre belirlenen öğrenim süresi içerisinde programda yer alan dersleri ve dönem projesini başarıyla tamamlayamayan öğrenci ilgili dönem için öngörülen katkı payı ve öğrenim ücretini ödemek koşuluyla öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilir. Bu durumda ders ve sınavlara katılma ile dönem projesi hazırlama hariç öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlandırılmaksızın öğrencilik statüleri devam eder. Ayrıca azami süreyi dolduran öğrenciler derse devam ve dönem projesi hariç öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlanamazlar.
Tezsiz yüksek lisans programı toplam 30 kredi ve 90 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az 10 adet ders ile dönem projesinden oluşur. Dönem projesi dersi son yarıyılda alınır. Öğrencinin alacağı derslerin en çok üç tanesi lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması koşuluyla lisans derslerinden de seçilebilir.
Tezsiz yüksek lisans programına devam edenlerden ALES’ten en az 70 puan almak ve not ortalaması en az 85 olmak koşuluyla ders dönemini bitirdikten sonra ilgili anabilim/anasanat dalının önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararıyla tezli yüksek lisans programına geçiş yapabilirler. Bu durumda tezsiz yüksek lisans programında alınan dersler enstitü yönetim kurulu kararıyla tezli yüksek lisans programındaki derslerin yerine sayılır.