Biz Kimiz?
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Turizm Fakültesi, başta üretken akademik personeli olmak üzere müfredatı, ders içerikleri ve düzenlediği akademik, sosyal ve kültürel etkinlikler ile bölge üniversitelerinin turizm fakültelerinden kendini farklılaştırmaktadır. 2011 yılında kurulan fakültemizin mevcut kadrosunda, 1 profesör, 5 doçent, 3'ü doktor ünavnlı olmak üzere araştırma görevlisi ve 7 araştırma görevlisi bulunmakta olup, halihazırda 500’e yakın öğrenci eğitim almaktadır.
Akademik Vizyonumuz ve Niteliğimiz Nedir?
Uluslararası alanda tanınan sahip olduğu kaliteli imkânlarla tercih edilen bilimsel faaliyetleri ile adından söz ettiren öncü turizm fakültesi olmayı hedefliyoruz. Fakültemiz; nitelikli, genç ve dinamik akademik kadroya sahiptir. Akademik personelimiz, gerçekleştirdikleri akademik yayınların yanı sıra bugüne kadar fakülteye pek çok ödül kazandırmışlardır.
Hangi İmkânlar Vasıtasıyla Öğrencilerimiz Neleri Başardı?
Turizm İşletmeciliği Bölümü öğrencileri Dr. Ayşe Atar danışmanlığında 2021 yılında TEKNOFEST’e katılmış ve projeleriyle finale kalmayı başarmışlardır.
Fakültemizde öğrencilerimizin faydalanması amacıyla amfi, laboratuvar, uygulama alanı ve kütüphane bulunmaktadır.
Programlarımız ve Sundukları İş İmkânları Nelerdir?
Turizm İşletmeciliği bölümünden mezun olan öğrencilerimiz, turizm işletmeleri ve diğer işletmecilik alanını kapsayan özel ve kamu sektörlerinde iş olanakları bulabilmektedirler. Ayrıca lisansüstü eğitime yönelerek akademik kariyer olanakları bulmaktadırlar. Turizm Rehberliği bölümünden mezun olan öğrencilerimiz, Türkiye çapında rehberlik yapacak düzeyde donamıma sahip olmaktadırlar. Ek olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Seyahat Acenteleri Birliği’nce açılan “Enformasyon Memurluğu ve Yabancı Dil Sınavı”nı başardıkları takdirde A grubu bir seyahat acentesinde enformasyon memuru ve sorumlu müdür olarak istihdam olanağına sahiptirler. Yine bölüm mezunlarından Kamu Personeli Seçme Sınavından yeterli puanı alanlar diğer kamu kurumlarında da istihdam olanağına sahiptirler. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmak istemeyen mezunlar ise almış oldukları turizm eğitimi ile seyahat işletmeleri başta olmak üzere turizm işletmelerinin herhangi birinde orta ve üst düzey yönetici pozisyonunda istihdam olanaklarına da sahip olmaktadırlar. Ayrıca akademik kariyer yapmak isteyen mezunlar gerekli koşulları sağlamaları halinde herhangi bir üniversitenin alanlarıyla ilgili bir programında öğretim elamanı olarak da çalışabilmektedir. Bunun yanı sıra eğitim fakültelerinde alabilecekleri pedagojik formasyon eğitimi ile orta öğretim kurumlarında meslek dersi öğretmeni olabilme olanakları da yer almaktadır.
Öğrencilerimize Hangi Yurtdışı Değişim Programlarını Sunuyoruz?
Fakültemiz, Erasmus, Farabi ve Mevlana öğrenci değişim programları desteklemekte, Üniversitemizin anlaşmalı olduğu ülke ve okullarda öğretim olanağı sağlanmaktadır. Öğrenci değişim programları ile dil eğitimini geliştirme olanakları sağlanmaktadır.
Mesleki, Kültürel ve Sosyal Atmosferi Hangi Yollarla Destekliyoruz?
Üniversitemizde SKS bünyesinde mesleki ve sosyal kategorilerde sınıflandırılan iki tür topluluk yapısı bulunmaktadır. Mesleki topluluklar fakültelere özgü iken, sosyal topluluklar genel niteliktedir. Bu bağlamda fakültemiz, Turizm Topluluğu ile mesleki alanda öğrencilerimizin gelişimini ve deneyim edinmesini desteklemektedir. Öğrencilerimiz topluluklar bünyesinde bugüne kadar pek çok etkinlik ve organizasyon gerçekleştirmiştir. Bunların yanı sıra bisikletten satranca 93 alanda faaliyet gösteren sosyal topluluklar vasıtasıyla üniversitemiz, öğrencilerimizin kültürel gelişimini olanaklı kılacak atmosferi oluşturmak için gerekli olan kurumsal zemini sunmaktadır.
Bunların yanı sıra Fakültemizde düzenli olarak akademik, sosyal ve kültürel etkinlikler de düzenlenmektedir. Bu etkinlikler arasında 2022 yılı içinde düzenlenen Samsun Kent Müzesi ziyareti, Çorum Hattuşaş Gezisi, Kariyer Günleri Etkinliği, Mezunlar Buluşması örnek verilebilir. Ayrıca Bafra ilçesindeki meslek liseleri ziyaret edilerek Fakültemiz hakkında bilgilendirmeler yapılmaktadır. Akademik personelimiz OKA ve Belediyeler tarafından düzenlenen etkinliklerde konuşmacı olarak davet edilmiştirler. Fakültemiz organize ettiği sosyal ve kültürel faaliyetlerde özellikle yerel halkla bütünleşmeye önem vermektedir. Pandemi öncesinde düzenlenen Turizm Haftası etkinliğinde yöresel yemek yarışması düzenlenmiş ve bu yarışmaya Bafra ve Samsun’da yaşayan ev hanımları katılmıştır. Fakültemiz usta öğretici kapsamında Samsun Sheraton Hotel, KATİD (Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği) ile iş birliği yapmıştır ve bu kurumların yöneticileri Fakültemizde ders vermektedirler.