Turizm Haftası '25

Author: burak.arslan1 | Date: April 28, 2025

Turizm haftası kapsamında Bafra Turizm Fakültesi’nde etkinlik gerçekleştirilmiştir. Gelen sektör temsilcileri oteller ve seyahat acenteleri ile yerel eylem grupları ve kooperatifler stant kurarak ürünlerini sergilemişlerdir. Daha sonrasında katılımcılar Türk Turizm Resim Sergisini incelemişlerdir. Turizm haftası kapsamında gerçekleştirilen panelde sektör, akademi ve yerel eylem grupları söz alarak yerel üretim hakkında gerçekleştirdikleri çalışmalardan bahsetmişlerdir.

Fakülte dekanı Prof. Dr. Yetkin Bulut panel öncesi yaptığı konuşmada: Kırsal alanların sürdürülebilir kalkınması için turizmin önemli bir potansiyeli vurgulamış. Turizm, yerel ekonomilere katkı sağlayarak, ürün değer zincirlerini destekleyerek, mevsimsel çeşitlilik sunarak ve kültürel-doğal mirası koruyarak kırsal bölgelerde büyüme ve sosyal değişimi tetikleyebilir. Dünya genelinde ve Türkiye'de kırsal turizm pazarının güçlü bir büyümesinde olduğu belirtilirken, bu büyümenin tarım turizmi, kültürel mirasa ilgi ve sürdürülebilirlik gibi eğilimlerle ilişkili olduğu ifade edilmektedir. Kırsal alanların küresel önemi ve karşılaştığı zorluklara dikkat çekilirken, doğru yönetilen turizmin ekonomik fırsatlar yaratma, kadınları güçlendirme, mirası koruma, iş birliğini teşvik etme ve kırsal-kentsel göçü azaltma gibi yollarla kırsal kalkınmayı destekleyebileceği belirtilmektedir. Samsun örneği üzerinden kırsal turizm potansiyeli ve bu potansiyeli değerlendirmeye yönelik projeler aktarılırken, Türkiye'nin kırsal kalkınma stratejilerinde de kırsal turizmin önemli bir bileşen olduğu vurgulamıştır.

Açılış konuşmasının ardından Samsun milletvekilleri Sn. Orhan Kırcalı ve Sn. Murat Çan’ın Turizm haftası ile ilgili ilettikleri mektuplar okunmuştur. Panel açılışını Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasin Keleş yapmıştır. Doç. Dr. Yasin Keleş; kadın kooperatiflerinin yerel kalkınmanın temelini oluşturduğundan bahsederek açılış konuşmasına başlamıştır. Destinasyonun ekonomisini oluşturan unsur olarak yerel üreticilerin etkilerinden bahsetmiştir. İşletme kısmı ve yerel eylem gruplarının destinasyonun yiyecek pazarlanmasındaki öneminden bahsetmiştir. Sonrasında söz alan Turizm Fakültesi öğretim elemanı Arş. Gör. Dr. Taner Akkoç slow food ile yerel mutfak üzerindeki önemine değinen bir sunum yapmıştır. Model olarak yerel üreticilerin slow food akımını takip edebileceğine yönelik değerlendirmelerde bulunmuştur.

Yerel eylem grupları adına ilk söz alan Aşire Yılmaz Sürmene organik köyü adına konuşma yapmıştır. Organik tarım üzerine yaptıkları uygulamalardan bahsetmiştir. Yeni kurulan kooperatifleri hakkında bilgiler ve eksikleri hakkında düzenlemelerden bahsetmiştir. Sorunların ortak olduğundan çözümün de paydaşların tamamıyla olacağına değinmiştir. Daha sonrasında ise Hatice Kandemir Vezirköprü Nerik Kadın Kooperatifi başkanı söz alarak, kurdukları kadın kooperatifi hakkında bilgiler ve faaliyetleri üzerine sunum gerçekleştirmiştir. İlerleyen aşamalarda Samsun ili için büyük bir kadın kooperatifi birliği kurmayı hedeflediklerine değinmiştir. Kooperatiflerin birleşmesi ile de oluşturulacak marketler ile üretilen tüm ürünlerin bu marketlerde satılmasının hedeflendiğini belirtmiştir. Niyazi Kesim restoran zinciri sahibi Niyazi Kesim sektör temsilcisi olarak yer almıştır. İşletmesinin kurulma aşamasından bahsetmiş, Bafra pidesini tanıtmak amacıyla yola çıktığı üzerinde durmuştur. Gençlere özel sektörde çalışmalarına yönelik teşviklerde bulunmuş, yetişmiş kalifiye eleman eksikliğinden söz etmiştir.

Samsun Ticaret İl Müdürü Kürşat Turpçu ise kooperatiflerin BM tarafından ön plana çıkarıldığından bahsetmiş, ülkemizin kooperatifçilik üzerindeki konumunun geliştirilmesi gereğini vurgulamıştır. Yerel kalkınmanın turizmin temelini oluşturduğunu ve bu kalkınmanın kooperatif ile gerçekleşeceğinin üzerinde durmuştur.

Son olarak panelde söz alan Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mutlu Kaya, gerçekleştirdiği sunumda kır turizmi ve turizm bilgisi üzerine bilgi vermiştir. Kırsal kalkınmanın ve kırsal turizmin öneminden bahsederek bu konunun değerini vurgulamıştır. Bu konular hakkında gelişmelere yönelik önerilerde bulunmuştur. Konuyla alakalı yapılan akademik çalışmalar hakkında bilgi vermiştir.

Panel sonrası katılımcılara ve öğrencilere yöresel ürünler ikram edilmiştir.