Turizm Haftası Fakültemizde Kutlandı

Fakültemizde "Turizm Haftası" kutlamaları çerçevesinde etkinlik düzenlendi. Fakültemizde bulunan Hanife Aşçı Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe Samsun Valisi İbrahim Şahin, Bafra Kaymakamı Ali Fuat Türkel, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Ayvacık Belediye Başkanı Mustafa Belur , Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Turizm Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Fatma Aydın, işadamı Kaya Aşçı, Bafra TSO Başkanı Göksel Başar, İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Yiğit, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı İlhan Güngör, Bafra MYO Müdürü Prof. Dr. Cüneyt Çırak, Bafra Turizm MYO Müdürü ve Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Yasin Keleş, Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yetkin Bulut,  davetliler ve öğrenciler katıldı.

Fakültemiz Dekan Vekili Prof. Dr. Fatma Aydın yaptığı açılış konuşmasında, “Üniversiteler yaşadıkları kentte sadece devletin yatırımları ile var olmazlar. Kentin yaşayan değerleri de üniversitelere değer katarlar. Bu anlamda fakültemizi Baframıza kazandıran Aşçı ailesine sonsuz teşekkürlerimi ifade etmek isterim. Dilerim ki Aşçı ailesi gibi diğer hayırseverler de üniversitemiz başta olmak üzere tüm kurumların gelişmesinde maddi ve manevi desteklerini esirgemezler. İnsanlığın iki büyük tutkusu yerleşip kök salmak ve yeni yerleri keşfetmektir. Çelişen bu iki tutkunun kesişme noktası ise turizmin en temel gayesi; dünyayı gezip dolaşırken aynı zamanda evinde hissetmektir” dedi. Turizmin ulusal ekonomideki yerinden ve öneminden de bahsedilen konuşmada, 2023 Vizyonu'nun kritik bir unsuru olan Turizm sektörünün gelişmesi için Fakülte olarak da kendi üzerlerine düşen görevlerin gerçekleştirilmesi için yapılacaklardan da söz edildi.

Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Bafra’nın turizm potansiyeli ve bu alanda yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirme konuşması yaptı. Bafra'nın sahip olduğu kültürel ve arkeolojik değerlerle daha çok ziyaretçiye ev sahipliği yapması gerektiğini belirten Şahin, İkiztepe Ören Yeri, Kapıkaya, Asarkale, İkiztepe- Nerik Kültür Yolu hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Ardından söz alan ve fakülte binasının yapımını üstlenmiş olan Aşçı ailesini temsilen kutlamaya katılan Kaya Aşçı; böylesine önemli bir etkinliğe davet edilmesinin kendisi için çok büyük anlam ifade ettiğini belirtti. Organizasyonda görev alanlara ve bilhassa Dekan Vekili Prof. Dr. Fatma Aydın'a teşekkürlerini ileten Aşçı, hayırseverlerin yaptıkları yararlı işler sonrasında da hatırlanmalarının daha sonra yapılacak işler için onları motive ettiğinden söz etti. Bodrum'da sahibi oldukları Mandarin Oriental bünyesinde stajyer istihdam etme niyetlerinden de bahseden Aşcı, fakülte ile işbirliklerinin ileride de sürmesini arzu ettiklerini belirtti.

Konuşmacı olarak söz alan Samsun Valisi İbrahim Şahin Amasya'ya yabancı turistlerin gösterdiği ilgiden bahsederek "Malezya'dan, Endonezya'dan, Tayland'dan, Tayvan'dan, uzakdoğudan, Amerika'dan çok fazla sayıda turist geliyor. Ama ben Samsun'da onun onda biri kadar ancak turist görüyorum, Çoğu zaman da göremiyorum. Burada tabiki Samsun'un tarihi dokusunu koruma kültürünün yerleşmemesinden kaynaklanıyor olabilir." dedi.

Samsun'a daha çok turist çekebilmek için çalıştıklarını vurgulayan Şahin, "Bunun mücadelesini veren, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü var, Samsun Valiliği var. Kuş Cenneti gibi bir varlığı dünyanın hiçbir yerinde göremezsiniz. Onun için de orayı keşfettiğim andan itibaren dedim ki, 'iyiki burası bakir kalmış.' Başkaları buraya el atsaydı üzülürdüm. En azından şimdi kendi inisiyatifimiz dahilinde elden geçirebiliyoruz. Bir takım şeyler yapılacaksa da daha tertipli daha düzenli şeyler yapılabilir diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

"Kamu gücünü kullanacağız ama özel sektör girişiminin ruhunu asla bir kenara bırakmayacağız. Her bir ferdin, her bir şahsın, gerek öğrenci gerek öğretim üyesi yani Türk vatandaşı olan herkesin ülkenin kalkınması ile ilgili çok ciddi mesafe aldırması gerekiyor. Bunun içinde el ele verelim. ‘Benim görevim şu, buna karışmayız’ değil, el ele vererek mücadele etmeliyiz. Bunu birlikte yapacağız. Kendi aranızda şirketler kurun, dernekler kurun, destek kültürünü geliştirin içinizde. Çünkü tek başınıza olduğunuzda hiç bir ifade etmeyebilirsiniz, üç kişi dört kişi bir araya gelin şirket kurun. Kuzey ülkelerine uçak seferleri başlatılacak. Kuzey ülkelerde biz, bizim tarafta da Rusya reklama girecek. Billboardları dolduracağız. Bizim buranın çalışmalarını onlar, onların çalışmasını biz yapacağız. Dolayısıyla turizm hareketi oluşacak. Turizm çok hızlı büyüyen sektör. Şimdiden alt yapısını oluşturmanız gerekiyor. Yani herkes üzerine düşeni yaparsa sanırım çok daha iyi olur” şeklinde konuştu.

Şahin, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti ile ilgili tanıtım çalışmalarına hız verilmesi gerektiğine de işaret ederek, bu çalışmalara Turizm Fakültesi öğrencilerinin de destek verebileceğini belirtti.

Etkinlikte son konuşmacı olarak Turizm Fakültesi öğrencilerinden Beyza Öztürk, Bafra'nın tarihçesini ve ev sahipliği yaptığı turistik unsurları ve destinasyonları konu alan kısa bir sunum gerçekleştirdi.

Ardından davetliler Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinden oluşan orkestranın verdiği konserde eğlenme fırsatı buldular. Sevilen Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği eserlerine yer verilen konser davetlilere keyifli anlar yaşattı. Konserin bitiminden sonra davetliler Bafra Umut Derneği'nin başkanlığını da yürüten Hülya Yangın Ertekin'in "Ağlayan Evler" adlı kişisel fotoğraf sergisini gezdiler.

Fakülte girişinde Turizm Fakültesi öğrencilerinin hazırladığı çeşitli tatların sergilendiği Gastronomi Şenliği'ni de ziyaret eden davetliler, sunulan yemeklere yoğun ilgi gösterdiler. Ayrıca katılımcılara Bafra'nın yerel lezzetleri olan Bafra Pidesi, nokul, kaymaklı lokum ve keşkek de ikram edildi.